Cavex Cream Alginate | Επιστημονικές απόψεις
Αναλογικά αποτυπώματα στον ψηφιακό κόσμο

   Για αιώνες, τα αποτυπωτικά υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί για να καταγράφουν την κατάσταση του στόματος μ’έναν ακριβή τρόπο. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ο γύψος, στη συνέχεια τα αναστέψιμα/ μη αναστρέψιμα υδροκολλοειδή και σήμερα η σιλικόνη και οι πολυαιθέρες.
Η χρήση του μη αναστρέψιμου υδροκολλοειδής αποτυπωτικού υλικού είναι ευρέος διαδεδομένη και χρησιμοποιείται σε πολλές διαφορετικές ενδείξεις. Λόγω του υδρόφιλου χαρακτήρα του, της ευκολίας στη χρήση και από οικονομική άποψη, αυτός ο τύπος του αποτυπωτικού υλικού αποτελεί την πρώτη επιλογή των οδοντιάτρων. Όμως το κυριότερο μειονέκτημά του είναι η σταθερότητα και οι πιθανές αποκλίσεις ως αποτέλεσμα της απορρόφησης ή της εξάτμισης του νερού. Μια άλλη απειλή για τα αλγινικά αποτυπωτικά υλικά είναι η ταχεία ανάπτυξη της ψηφιοποίησης. Οι παραδοσιακοί μέθοδοι έχουν προσαρμοστεί ή εξαφανιστεί πλήρως. Οι ενδοστοματικοί σαρωτές εισάγονται για να πάρουν τα ψηφιακά μοντέλα της στοματικής κατάστασης, οι οποίοι συνδέονται με έξυπνες συσκευές σάρωσης και παρασκευής προσθετικών εργασιών.

Υπάρχει ακόμη η ανάγκη για τα αλγινικά αποτυπωτικά υλικά; Οπωσδήποτε!!!
Σήμερα, το Cavex Cream Alginate περιέχει νέους τύπους ενισχυτικών ουσιών αποκτώντας μια λεπτομερή αναπαραγωγή των 5 μικρών (5 μm) που είναι συγκρίσιμη ή ακόμα και καλύτερη σε σχέση με τα υλικά αποτύπωσης σιλικόνης. Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα για πιο επικριτικούς ασθενείς και οδοντιάτρους με μια αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Το ολοκαίνουργιο αλγινικό αποτυπωτικό υλικό ακόμη βασίζεται στα φυσικά συστατικά του (φύκια) οπότε είναι εξαιρετικά βιοσυμβατό και φιλικό ως προς το περιβάλλον, συγκρινόμενο με τους πολυαιθέρες και τη σιλικόνη.

Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί το αλγινικό με την παραδοσιακή μέθοδο λήψης αποτυπωμάτων, εξασφαλίζονται την ακριβή αναπαραγωγή της στοματικής κατάστασης. Εκτός αυτού, το Cavex Cream Alginate προσαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε μπορεί να σαρωθεί με τις περισσότερες τυπικές συσκευές σάρωσης.

Η χρήση του διοξειδίου του τιτανίου
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το διοξείδιο του τιτανίου, το οποίο είναι γνωστό για τον πολύ υψηλό δείκτη αντανάκλασης. Αυτό αποδείχθηκε ήδη σε αρκετές άλλες βιομηχανίες (π.χ. χρώματα). Το αποτύπωμα μπορεί να σαρωθεί αμέσως ή μέσα σε 48 ώρες όταν αυτό διατηρηθεί σε 100% υγρασία. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά ακριβή και έχει ήδη εφαρμοστεί σε πολλά οδοντιατρεία. Ειδικά οι ορθοδοντικοί αγκαλιάζουν τα σαρωμένα χαρακτηριστικά καθώς έχουν μεγαλύτερη υποχρέωση στο να παρακολουθούν και να αρχειοθετούν την πρόοδο της ορθοδοντικής θεραπείας. Αυτές οι τεράστιες ποσότητες γύψινων μοντέλων έχουν τώρα αντικατασταθεί από λίγα gigabytes σ’έναν υπολογιστή.

Richard Woortman
Διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών
Cavex Holland BV 

Παραδοσιακό αποτύπωμα αλγινικού δίχως διοξείδιο του τιτανίου  Αποτύπωμα με Cavex Cream Alginate